Opel GT Forum banner

Katalogi zestawów karoserii i części do Opla w stylu vintage

7.3K views 22 replies 8 participants last post by  The Scifi Guy  
#1 ·
Ostatnio otrzymałem wiele zdjęć z katalogów vintage, głównie z lat 80-tych, katalogów zestawów nadwoziowych i części tuningowych z włókna szklanego i innych materiałów od Uwe Klipperta, który pracuje(ł) w fabryce Opla. Spędziłem ostatnie kilka godzin próbując przejrzeć setki zdjęć zmodyfikowanych samochodów, głównie GT, i przypadkowych stron katalogowych, które zebrałem przez lata, próbując dopasować katalogi do różnych zdjęć rzeczy na samochodach. Mam jeszcze więcej pracy do wykonania i jestem pewien, że popełniłem błędy w etykietowaniu, więc popraw to, co publikuję, jeśli to konieczne. Proszę, dodaj do tego archiwum wszelkie zdjęcia samochodów lub informacje z katalogów, które możesz mieć. Ponieważ katalogi są w większości po niemiecku, mam bardzo małe pojęcie o tym, co mówią.

Katalogi te pochodzą głównie z "ery modyfikacji silników Opel CIH" z lat 80-tych, kiedy to wiele małych europejskich i kilku innych krajowych firm powstało w celu produkcji zestawów nadwoziowych i części zamiennych. Wymienne panele nadwozia OEM i części tuningowe były trudne do znalezienia, zwłaszcza tutaj, w USA, w latach 80. i 90., więc firmy te starały się zaspokoić tę potrzebę. Tylko części kilku firm, takich jak Lenk i Steinmetz, nadal istnieją lub oryginalne formy nadal istnieją, ale są produkowane przez inne obecne firmy. Wiele części zestawów nadwoziowych z włókna szklanego oferowanych obecnie przez OGTS i kilka innych firm wchodzi w skład tej kategorii. Lenk nadal działa i obecnie nie skopiowałem każdego zdjęcia z ich katalogu online. Jest tam mnóstwo rzeczy. Opublikuję tylko kilka zdjęć Lenka. Jeśli chcesz zobaczyć wszystko, co Lenk nadal sprzedaje, przejdź do poniższego linku, kliknij "Katalog", przewiń w dół do sekcji 3, aby zobaczyć rzeczy związane z zestawem nadwozia, i kliknij poszczególne linie, aby wyświetlić małe zdjęcie lub dwa. Większość ich rzeczy z włókna szklanego jest wykonywana na zamówienie i nie leży po prostu na półce, więc musisz się z nimi skontaktować, złożyć zamówienie i poczekać, aż wyprodukują i wyślą część. W ten sposób kupiłem od nich wiele rzeczy, takich jak wkładki do grilla. Otrzymanie części zajmuje około 2 miesięcy. Duża część rzeczy z włókna szklanego Lenka jest dostępna w OGTS pod nazwami takimi jak "LT10, LT15, itp.". "LT" oznacza "Lenk Tuning".

Oto link do strony Lenk:

Oto link do Steinmetz:

Oto link do Edelschmiede:

Oto link do Norm's Fiberglass, który produkuje części do zestawów nadwoziowych dla "New Opel GT Roadster" na bazie nadwozia Saturn Sky i Pontiac Solstice:

Oto link do Splendid Parts w Niemczech, który oferuje wiele części tuningowych. Zamawianie z nich jest obecnie bardzo trudne ze względu na trudności z wysyłką, ale jeśli znasz kogoś w Niemczech lub Polsce, możesz wysłać im części, a oni mogą je następnie wysłać do USA.:

Oto link do Class Glass Performance, który produkuje nadwozia GT dragster z włókna szklanego:

Istnieją inni dostawcy części Opla w Niemczech, ale obecnie trudno jest również zamówić od nich dla Amerykanów z Ameryki Północnej.

Aby rozpocząć, oto 3 zdjęcia, które zostały mi przesłane z fabryki Chausson, która miała swój udział w produkcji GT:

Image

Image

Image

Image

Oto zdjęcia z sekcji nadwozia GT dragster Class Glass:

Image

Image

Image

Image

Image

#2 ·
Oto zdjęcia zestawu do konwersji dachu Targa. Nie mam pojęcia, kto to produkuje:

Image

Image

Image

Ten samochód ma dach Targa i zestaw nadwozia Lenk Testarossa:

Image

To zdjęcie wkładki maski Corvette L88. Nie wiem, kto to produkuje.:

Image

To zdjęcie wkładki maski mini-L88, która moim zdaniem mogła zostać wykonana przez Mike'a Pilkingtona i która może być sprzedawana przez Opels Unlimited. Mogę się mylić co do wszystkich tych szczegółów:

Image

OK, teraz katalogi w kolejności alfabetycznej:

To jest katalog Kissling:

Image

Image

Image

#7 · (Edited)
Katalog Parsget. Jestem pewien, że jest o wiele więcej zdjęć z tego katalogu, których nie mam, proszę je zamieścić, jeśli je macie. Mój żółty samochód w mojej sygnaturze to jedyny samochód na świecie, który ma kompletny zestaw karoserii Parsget Mirage, który moim zdaniem był pierwszym zestawem karoserii Opel GT. Jest kilka innych samochodów, wszystkie w Europie, które mają "część" kompletnego zestawu.

Firma Suselbeek Opel w Niemczech jest obecnie właścicielem wszystkich form do zestawu Mirage i być może innych zestawów Parsget. Powiedział mi, że mógłby wyprodukować więcej zestawów lub poszczególnych części zestawów, ale potrzebowałby zamówienia na 25 pojedynczych sztuk, aby było to opłacalne finansowo, więc prawdopodobnie nigdy nie zobaczymy nowo wyprodukowanych zestawów Mirage. Todd z OU twierdzi, że ma formy lub wiele już wykonanych części zestawu Parsget do Opli lub samochodów innych niż Ople w przyczepie, ale nigdy ich nie skatalogował.:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

To zdjęcie przedstawia oryginalne prototypowanie i rozwój zestawu karoserii Mirage:

Image

Kompletny zestaw karoserii Mirage:

Image

Mam o wiele więcej zdjęć zestawu Mirage, które mogę zamieścić na życzenie......

#8 ·
To kilka zdjęć samochodów z niektórymi częściami zestawu karoserii Peter Winter. Nie otrzymałem żadnych zdjęć z ich katalogu. Są najbardziej znani z GUMOWEGO skrzydła, które widać na kilku moich zdjęciach. Pierwsze zdjęcie przedstawia samego Petera Wintera.:

Image

Ten samochód ma poszerzenia nadkoli Peter Winter i jest własnością Uwe Klipperta:

Image

Image

Image

„Wcięcie” w progach bocznych identyfikuje je jako Peter Winter:

Image

Image

Image

Ten samochód może mieć kompletny zestaw Peter Winter:

Image

#12 ·
WOW...To dużo informacji! Dziękuję za podzielenie się.
Spędziłem nad tym już 4 godziny, sortując zdjęcia z katalogu, które wysłał mi Uwe, kompilując je ze zdjęciami, które już mam, poprawiając błędy w notacjach i oznaczając poszczególne zdjęcia. Mam setki/tysiące zmodyfikowanych zdjęć Opla, które nie zawierają żadnych informacji na temat tego, jakie elementy zestawu nadwozia są na nich pokazane. I oczywiście niektóre zdjęcia samochodów, które mam, pokazują samochody, które mają mieszankę różnych części zestawu nadwozia producenta, więc skomplikowało to identyfikację jeszcze bardziej. Bardzo niewiele z tego przedostało się na rynek amerykański w szerokim sensie i prawie nikt nie wie, skąd to wszystko pochodzi i czy jest jeszcze dostępne. Na przykład wypukły panel tylny pokazany na tym zdjęciu:

Image

Dieter miał jeden z nich w samochodzie dawno temu i chciałbym mieć taki. Dieter, proszę, zamieść zdjęcie swojego samochodu z nim. Nie mogę go znaleźć w mojej kolekcji. Właśnie zapytałem Uwe, kto wykonał ten panel i napisał do mnie:

<<< To panel w stylu Corvette od Wolfganga Wittpohla. >>>

Tak więc zdobycie jednego z tych paneli byłoby prawie niemożliwe od Wittpohla, nawet jeśli nadal prowadzą działalność. Może ktoś na nim siedzi.

Uważam, że byłem jedyną osobą w USA, która kupiła zestaw nadwozia Parsget Mirage pod koniec lat 80., chociaż krąży pogłoska, że ktoś z okolic Chicago mógł go również mieć. Zestaw, który obecnie posiadam, wpadł mi w ręce około rok temu, kiedy ktoś w Europie przypadkowo znalazł go w starym sklepie z częściami do samochodów euro na północnym krańcu Szwecji, rzut kamieniem od bieguna północnego. Facet kupił zestaw, aby zaopatrzyć swój sklep, kiedy po raz pierwszy założył swoją firmę w latach 80.

Członek "Opelnut1" lub "Opelnut10" w północno-zachodniej części USA zbierał wszystkie części zestawu nadwozia Zastrow, jakie mógł zdobyć do przyszłej instalacji, ale nie wiem, czy kiedykolwiek miał katalog lub coś podobnego, który wymieniałby wszystkie części zestawu, więc szukam więcej informacji na ten temat.

#11 ·
Super fajne! Niektóre z tych zestawów karoserii wyglądają świetnie!

owns 1969 Opel GT
  • Like
Reactions: JudokaJohn
#14 ·
Oto kolejny zestaw, który znalazłem w moich archiwach, ten został wyprodukowany w Wisconsin i nazywał się The Saber GT. Nic nie wiem o tym zestawie i nigdy nie widziałem samochodu z jednym z tych zestawów, poza tymi na zdjęciach reklamowych poniżej. Najwyraźniej były one dostarczane ze sporym, spawanym podramem, który przykręcało się do samochodu. Zestaw dodawał około 150 funtów do wagi samochodu.

#16 ·
Oto kolejny zestaw, który znalazłem w moich archiwach, ten został wyprodukowany w Wisconsin i nazywał się The Saber GT. Nic nie wiem o tym zestawie i nigdy nie widziałem samochodu z jednym z tych zestawów, poza tymi na zdjęciach reklamowych poniżej. Najwyraźniej były one dostarczane ze sporym, spawanym razem podwoziem, które przykręcało się do samochodu. Zestaw zwiększał wagę samochodu o około 150 funtów

View attachment 464590

View attachment 464591

View attachment 464592

View attachment 464593

View attachment 464594

View attachment 464595

View attachment 464596

View attachment 464597

View attachment 464598

View attachment 464599
Tak, jeden z nich pojawił się w zeszłym roku na sprzedaż na rynku.

#22 ·
Wow, mnóstwo rzeczy, ile jest jeszcze dostępnych?
Naprawdę potrzebuję panelu instrumentów od Lenka.
Idź tutaj.....

....następnie kliknij Katalog w prawym górnym rogu, a następnie przewiń w dół do sekcji 12 i kliknij na wiersz "12/010". Zdjęcie pojawi się nad sekcją 12. Niektóre sformułowania wspominają coś o specjalnej konsoli środkowej 16V (LT18). Zrozum, że byłby to panel instrumentów z modyfikacji z włókna szklanego, który wystaje na zewnątrz u dołu i usuwa popielniczkę i uchwyt do składania reflektorów. Dostosowujesz go do swoich potrzeb. Rzeczy Lenka są wykonywane na zamówienie, chyba że jest to popularny przedmiot już w magazynie, więc należy liczyć 2 miesiące przed dostawą. To prawdopodobnie nie jest coś, czego chcesz, dlatego podałem ci te szczegóły.:

Image

Image

Image